Hoofdrolspelers: acteurs en mensen uit de regio

 

In de trailer spelen acteurs de rollen van dijkgraaf, tv-verslaggeefster en brandweerman. Op de filmposters spelen mensen uit de regio’s Haarlem, Leiden, Haarlemmermeer, Gouda en Alphen a/d Rijn de hoofdrol. Uit tientallen aanmeldingen werden zij uitgekozen. Lees hieronder wat hun relatie is met water.

Acteurs

Verslaggeefster
Erika Hoeve

“Naar aanleiding van mijn rol van Wendy in Windkracht ’21 ben ik me bewuster geworden van het feit dat het hier in Nederland best goed geregeld is als het gaat om dijken en duinen. We hebben eigenlijk nooit meer last van overstromingen. Laten we dat vooral zo houden!” [bekijk interview]

>
Dijkgraaf
Johan van Amerom

“Als ‘burgemeester’ van het hoogheemraadschap neemt een dijkgraaf samen met het bestuur beleidsbeslissingen over droge voeten, schoon en voldoende water. Deze onderwerpen raken ons allemaal. Daarom is het goed dat we via de stembus invloed kunnen uitoefenen.” [bekijk interview]

>
Brandweerman
Matthijs ten Kate

“Door de rol van brandweerman heb ik ontdekt welke belangrijke taak hulpdiensten hebben bij calamiteiten als gevolg van overstromingen. Het hoogheemraadschap heeft hele draaiboeken klaar, zelfs voor een zware torm als in Windkracht ’21.” [bekijk interview]

>

Alphen a/d Rijn

Verslaggeefster
Demelza Kliemert

“Ik werk als vrijwilliger bij het Rode Kruis en deed ooit mee aan een grote oefening bij Reeuwijk. Er werd een overstroming nagebootst. Wij verzorgden constant slachtoffers. Heel Reeuwijk was overladen met mensen. Dat maakt je weer bewust van het belang van droge voeten houden.” [bekijk interview]

>
Dijkgraaf
Gerard Bezuijen

“Als kind woonde ik aan de buitenkaag achter een dijk. Het water daarachter stond 8 meter hoog. Dan ervaar je hoe laag je eigenlijk woont. Ik kom uit een familie met vissers die wekelijks naar Noorwegen varen. Zelf vaar ik ook graag, maar ik hou het bij De Kaag...”

>
Brandweerman
Ewout Stevens

“Momenteel ben ik brandweerman. Voorheen was ik bij een tuincentrum verantwoordelijk voor de vijvers. Ik heb zelf ook een vijver in de tuin. Daardoor realiseer ik me heel goed dat alleen schoon water zorgt voor prachtige ‘onderwaternatuur’. En laten we dat vooral in stand houden!”

>

Gouda

Verslaggeefster
Wendy van Dam

“Mijn vader was schipper. Hij werkte voor het kabinet en voer ook leden van het koningshuis. Door te varen weet je wat het verschil is in waterpeil op verschillende plaatsen. En dus ook wat het belang is van een goede waterhuishouding om veilig te kunnen wonen en recreëren.”

>
Dijkgraaf
Gerard Wolters

“Ik heb jaren voor het ministerie van VROM gewerkt en hield me internationaal bezig met klimaatverandering. Die leidt o.a. tot zeespiegelstijging en heftigere stormen, ook bij ons. Aan waterschappen de taak om ons tegen de gevolgen daarvan te beschermen.” [bekijk interview]

>
Brandweerman
Rene Dortland

“Als monteur van een drinkwaterbedrijf weet ik als geen ander hoe belangrijk schoon oppervlaktewater is. Het waterschap levert geen drinkwater, maar zorgt er wel voor dat ons oppervlakte- en grondwater schoon blijft. En dat gebruiken wij weer als basis voor drinkwater.”

>

Haarlem

Verslaggeefster
Monica Blokker

“Mijn opa had een forelvisvijver. Zowel voor de vissen als voor hem was het van belang dat de waterkwaliteit goed was. Want: geen gezonde forel, dan ook geen klandizie. Zelf viel ik regelmatig in het water als ik mee ging vissen. Ik moet zeggen: in schoon water val je toch net even lekkerder…!”

>
Dijkgraaf
Niek Molkenboer

“Als Haarlemmer geniet ik van de mooie wateren die de stad rijk is. Water staat voor mij voor puur, gezond en schoon. En ik realiseer me dat dat niet vanzelf gaat: dagelijks werken waterschappen hard aan onze waterkwaliteit, zodat u en ik optimaal kunnen genieten van water en natuur!”

>
Brandweerman
Bart de Jong

“Ik weet wat het is om natte voeten te hebben; bij extreme regenval loopt ons huis onder. Ook deed ik vroeger via mijn werk onderhoud aan pompen die overal in de regio staan en die het waterpeil op orde houden. Bij defecten moesten we snel in actie komen, anders kon het weleens misgaan…”

>

Haarlemmermeer

Verslaggeefster
Joyce Bleeker

“Mijn vader werkte voor de provincie en deed onderhoud aan bruggen en sluizen. We woonden vlakbij de ringvaart op een stuk grond van de provincie. Mijn ouders hielpen het water op het juiste peil te houden doordat ze zelf duikers (soort sluizen) openden of sloten.” [bekijk interview]

>
Dijkgraaf
Jan Willem Kortenoever

“Ik heb altijd aan de Buitenkaag gewoond. Achter de dijk stond het water 8(!) meter hoger! Dan besef je heel goed hoe belangrijk het is dat die dijk stevig genoeg is… Familieleden van mij bouwen dan wel reddingsboten, maar ik hoop er zelf nooit gebruik van te hoeven maken!”

 

>
Brandweerman
Paola de Boer

“Als brandweervrouw heb ik bij overvloedige regenval vaak te maken met kelders die onder water staan. Dat zijn namelijk momenten waarop de brandweer te hulp schiet. En dan realiseer je je direct hoe belangrijk het is dat we onze waterhuishouding op orde hebben – en houden!”

>

Leiden

Verslaggeefster
Eva van der Kwast

“Mijn ouders wonen al jaren aan het water. Ik ben er mee opgegroeid. Ik hou dan ook heel erg van varen, op de Kaag maar ook door Leiden. En uiteraard hoort een duik in fris, schoon water daar ook bij. En daar geniet je uiteraard pas echt van als het water schoon is!”

>
Dijkgraaf
Hans van Vliet

“Ik ben opgegroeid in Rietveld in Hazerswoude, een waterrijk gebied. Mijn ouders hadden een uitspanning, Klein Giethoorn. Ze verhuurden bootjes aan vissers. Dat leverde uiteraard alleen wat op als er voldoende vis was. Voor hen was schoon water dus van groot belang.” [bekijk interview]

>
Brandweerman
Pieter de Jong

“Ik ben wel een ‘waterman’; ik vaar graag door de grachten van Leiden. Heerlijk om op deze manier van de stad te genieten! En ik besef me maar al te goed dat de waterkwaliteit hierbij van groot belang is. Want alleen dan kun je af en toe ook nog even een duik nemen…”

>